lunes, 20 de enero de 2014

PORTALLAPÍS AMB AMPOLLES DE PLÀSTIC


TÍTOL: El pot de llapís de la classe.
EDAT: Infants d'entre quatre i cinc anys.
NOMBRE DE NENS PER ACTIVITAT: grups d'entre tres i quatre infants.
DURADA O TEMPORALITZACIÓ DE L'ACTIVITAT: L'activitat durarà trenta minuts.
OBJECTIUS: Els objectius d'aquesta activitat serà fomentar l'activitat en grup i el companayerisme. Quan els pots estiguin decorats cada membre del grup hi dipositarà un llapís de color que compartiran entre ells.
RECURSOS MATERIALS: Utilitzarem una ampolla de plàstic per a fer el pot i el decorarem amb paper de diari, formes i dibuixos de colors, plastilina, cintes de colors, llana etc. utilitzarem cola blanca per enganxar. Les flors i marietes les farem amb cartolina.
DESENVOLUPAMENT DE L'ACTIVITAT: L'educador donarà un pot fet amb ampolles de plàstic a cada grup d'infants i aquests les pintaran i decoraran amb paper de diari, cintes de colors etc. Finalment hi enganxaran flors i marietes que l'educador els hi haurà donat fets.
ORGANITZACIÓ DE L'ESPAI I EL TEMPS. Els infants es repartiràn en diferents punts de l'aula de forma que tinguin espai per a treballar i estiguin còmodes.
ADAPTACIONS I SUGGERIMENTS: En cas de que als infants els agradès l'activitat en podien fer un cadascú per poder-se'l emportar a casa.
AVALUACIÓ: En aquesta activitat podem avaluar la partcipació dels infants, la creativitat i si ordenen tot el material utilitzat en acabar l'activitat.

 



FLORS AMB AMPOLLES DE PLÀSTIC

TÍTOL: Decorem les floretes
EDAT: Infants d'entre tres i quatre anys.
NOMBRE D'INFANTS PER ACTIVITAT: grups d'entre dos i tres infants.
DURADA I TEMPORALITZACIÓ DE L'ACTIVITAT: L'activitat durarà vint minuts.
OBJECTIUS: Apreciar diferents formes i colors i aprendre a valorar la bellesa de la naturalesa. Es pretén afavorir el desenvolupament visual mitjançant els colors vius
RECURSOS MATERIALS: Per a realitzar les flors de plàstic necessitarem ampolles de plàstic i pintures. Les pintures haurien de tenir un component adhesiu sinó, podem utilitzar esmalt d'ungles. Necessitarem gomets i enganxines de diverses formes i colors.
DESENVOLUPAMENT DE L'ACTIVITAT: L'educador donarà les flors fetes i pintades als infants, llavors aquests hi enganxaran gomets i enganxines de diferents fromes i colors. L'educador es limitarà a observar, sense interferir en el desenvolupament de l'activitat.
ORGANITZACIÓ DEL TEMPS I L'ESPAI: Per a realitzar l'activitat els infants es repertiran per l'aula i decoraran les flors durant els vint minuts de duració de l'activitat.
ADAPTACIONS I SUGGERIMENTS: Com a suggeriment en vès de donar les flors pintades als infants, les podem embolicar bé amb paper de diari i que siguin els infants qui les pintin. Ho podrien fer amb pintura de mans.
AVALUACIÓ: En aquesta activitat podrem valorar la participació, l'interès i motivació i la creativitat dels infants.




ANIMALS FETS AMB POTS DE IOGURT

TÍTOL: El zoo de la classe
EDAT: Infants d'entre cinc i sis anys.
NOMBRE DE NENS PER ACTIVITAT: L'activitat es realitzarà de manera individual o en parelles.
DURADA O TEMPORALITZACIÓ DE L'ACTIVITAT: Dues hores repartides en mitja hora durant quatre dies.
OBJECTIUS: Conèixer els diferents animals i les principals característiques d'aquests i fomentar la creativitat dels infants.
RECURSOS MATERIALS: L'estructura dels animals la realitzarem amb un pot de plàstic allargat, com per exemple, els pots de iogurt líquid. La forma dels animals la realitzarem amb plàstilina, cartró o paper. Per a pintar-los i decorar-los utilitzarem pintura, rotuladors, gomets etc.
DESENVOLUPAMENT DE L'ACTIVITAT: L'educador donarà als infants pots de plàstics allargats. Els infants, de forma individual o per parelles, pensaran quin animal volen fer i amb quins materials utilitzaran, llavors procediran a fer-lo. En acabar tots els animals els exposarem i guardarem en una vitrina: formaran el zoo de la classe. Explicarem les principals característiques físiques dels animals realitzats a classe.
ORGANITZACIÓ DE L'ESPAI I EL TEMPS: Els nens es repartiran per l'aula, de manera còmoda i ordenada. L'activitat es realitzarà trenta minuts duran quatre dies. Els primers trenta minuts es destinaran a pensar quin animal volen fer i com el realitzaran. Els noranta minuts restants es dedicaran a la realització de l'animal.
ADAPTACIONS I SUGGERIMENTS: Com a suggeriment abans de començar a fer l'activitat podriem ensenyar diferents contes als infants on hi apareixin animals, per exemple un conte dels animals de la granja i un altre conte dels animals de la selva, d'aquesta manera els sera més fàcil triar un animal.
AVALUACIÓ: En aquesta activitat podrem avaluar la participació dels infants i la creativitat d'aquests a l'hora de triar i de fer l'animal.


 


LA CASTANYERA




ELS ARBRES DE LA TARDOR

TÍTOL: L'arbre de la tardor.
EDAT: Infants d'entre quatre i cinc anys.
NOMBRE D'INFANTS PER ACTIVITAT: L'activitat es realitzarà en grups de cinc o sis infants.
DURADA O TEMPORALITZACIÓ DE L'ACTIVITAT: L'activitat durarà trenta minuts.
OBJECTIUS: Aprendre els conceptes generals de la tardor, les principals característiques dels arbres en aquesta època i conèixer la diferència de textures que es poden trobar en els arbres.
RECURSOS MATERIALS: Per a construïr l'arbre necessitarem diferents materials: tubs de cartró, paper de diari i cinta adhesiva per fer el tronc i les branques. Utilitzarem paper d'embalar i cola blanca per a recobrir els tubs de cartó. Per acabar de completar l'arbre necessitarem fulles seques que enganxarem amb celo i diferents animals: les formigues, de paper, i els mussols de goma eva.
DESENVOLUPAMENT DE L'ACTIVITAT: Els infants encara són menuts per a poder construïr l'arbre, per tant l'educador els portarà l'arbre fet i els infants hi hauran de col·locar les fulles, enganxant-les amb celo. Hauran de pintar, retallar i enganxar els animals de paper i finalment col·locaran els mussols sobre les branques amb ajuda de l'educador.
ORGANITZACIÓ DE L'ESPAI I EL TEMPS: L'activitat es durà a terme a l'aula i tindrà una duració de trenta minuts. Apartarem les taules i cadires per a poder treballar amb comiditat. Els grups d'infants faran torn de deu minuts per a que tots puguin realitzar totes les activitats, per tant, tots els infants enganxaran fulles, pintaran les formigues, les retallaran i enganxaran. Finalment podran col·locar els mussols sobre les branques de l'arbre.
ADAPTACIONS I SUGGERIMENTS: Com a suggeriment, abans de realitzar l'activitat podríem sortir al pati i observar els arbres parant atenció als colors de les poques fulles que els queden i a les fulles seques que resten a la part inferior de l'arbre.
En cas de que a la classe hi hagués un nen afectat per alguna discapacitat sensorial podriem treballar el desenvolupament sensorial tàctil mitjançant les diferents textures, el desenvolupament visual observant els diferenst colors verds, grocs i vermells de les fulles del arbres i el desenvolupament olfactiu olorant les diverses olors dels arbres, arbustos i plantes del pati.
AVALUACIÓ: En aquesta activitat podem avaluar la participació dels infants, l'interès i motivació per a realitzar l'activitat, la coordinació entre els infants d'un mateix grup i finalment si ordenen els materials que han utilitzat per a realitzar l'activitat.

 
 



L'HORA DEL CONTE A LA BIBLIOTECA


 




ACTIVITAT LA CAIXA DELS TRESORS

TÍTOL: La caixa de les formes i els colors
EDAT: Entre dos i tres anys.
NOMBRE D'INFANTS PER ACTIVITAT: Entre tres i cinc infants.
DURADA O TEMPORALITZACIÓ DE L'ACTIVITAT: Entre tres i quatre hores.
OBJECTIUS: Treballar la manipulació de tisores i la pressió. L'activitat pretèn ensenyar els colors i les formes a partir de l'experiència.
RECURSOS MATERIALS: Una caixa de cartró, papers de colors, cola, tisores, pinzells i pintura.
DESENVOLUPAMENT DE L'ACTIVITAT: Inicialment els infants triaran els papers de colors i els retallaran i enganxaran. Seguidament triaran les pintures i pintaran la caixa.
ORGANITZACIÓ DE L'ESPAI I EL TEMPS: Duran les dos primeres hores els infants triaran els papers de colors i els retallaran i enganxaran. Durant les dos últimes hores els infants pintaran la caixa. Els grups es repartiran per tota la classe.
ADAPTACIONS I SUGGERIMENTS: Perquè els infants no s'embrutin massa els posarem una bata per a poder fer l'activitat. Els nens treballaran al terra per tenir més espai per moure's i organitzar-se.En el cas de que en la classe hi hagués un o més infants amb discapacitats físiques o mentals aquest seria ajudat i guiat pels seus companys de manera que reforçaríem un vincle social i afectiu.
AVALUACIÓ: Els infants han assolit el propòsit d'aquesta activitat. Han experimentat visualment la intensitat de cada color, han après també a distingir-los i a anomenar-los. Han après a distingir les formes i han treballat correctament la pressió i la manipulació de les tisores.

 
 



lunes, 6 de enero de 2014

EL DESENVOLUPAMENT INFANTIL A TRAVÉS DE LA PLÁSTICA

0 - 12 mesos

Duran el primer any de vida de l`infant l`activitat plástica és delimitada. Els principals objectius són impulsar i estimular la capacitat d`observar, de percebre i descobrir, i potenciar la comunicació "buco-manual" i "oculo-manual" i la prensió.
0 - 6 mesos
El nadó no participa de manera directa, nomès acumula experiències sensorials.
6 - 12 mesos
L`infant participa usant recursos no-plàstics. Cal utilizar recursos que potencïn el descobriment de la llum, el calor i el moviment.

12 - 24 mesos

Augmenta l`autonomia i el domini de la prensió. L`infant por agafar i manipular un objecte amb certa destresa.
Es treballarà i ampliarà l`observació, l`imaginació i la creativitat; l`infant por començar a manipular alguns materials, i augmenta el seu protagonisme en la decoració de la classe.

24 -36 mesos

Es continua treballant l`observació i l`imaginació.
Millora la coordinació de moviments i la capacitat manipulativa. Comença a desenvolupar-se la manipulació i es treballa el desenvolupament de la motricitat fina.
S`introdueixen operacions, materials i eines (tissores)

3 - 4 anys

Apareixen noves vies d`expressió plàstica. Els infants s`inicien en activitats de desenvolupament de la creativitat i l`expressió.
Es treballa la destresa amb les mans. Comença a dominar el traç i representa els elementos que observa.
S`introdueixen diferents estris i tècniques.

4 - 5 anys

Avança la coordinació "oculo-manual" i l`estudi de la forma i l`espai.
Creix la curiositat i la millora del llenguatge.
L`infant és capaç de realizar un dibuix natural, mentre observa, o un dibuix de memòria, después d`observar.

5 - 6 anys

S`adquireix maduresa en les funcions bàsiques i en la seguretat personal.
Es continua treballant el llenguatge plástic amb tècniques més complexes. S`obre pas al llenguatge escrit i verbal i es comença a perdre la forma gràfico-plàstica d`aprenentatge.
S`exercita la memòria relacionant les seves activitats amb vivències.
Augmenta la precisió del traç amb estris diferents i es millora l`utilització del color, la manipulació d`estris i materiales, i escomença a treballar l`exploració de l`espai i el volum.